TARINA

LOISTELIAS HISTORIA

Hatanpään niemellä yhdistettiin kolme rakennusta ja niistä syntyi Hatanpään kartano 1690 –luvulla. Alkuperäinen rakennus paloi, mutta Sebastian Gripenbergin suunnittelema päärakennus valmistui 1885 sekä hieman myöhemmin rakennettu uusgoottilainen Villa Idman ovat säilyneet näihin päiviin asti.

Hans Henrik Boije perusti kartanon ympärille englantilaistyylisen puutarhan. Boije uudisti alueen maanviljelyä ja visioi mm. silkkituotannon aloittamisen alueella. Hän oli myös mukana ideoimassa uuden kaupungin perustamista Tammerkosken rannalle. Kun Ruotsin kuningas Kustaa III vieraili Hatanpään kartanossa antoi hän käskyn Tampereen perustamisesta.

KUNNON KARTANOON KUULUU KUMMITUSTARINA

Kustaa III ja Boije kuuluivat molemmat vapaamuurareihin. Kuninkaan vierailun ajalta on puistossa säilynyt ns. Vapaamuurarin hauta. Tarina kertoo, että sodasta juuri palannut Hatanpään Heikki olisi kuollut kiven kohdalla. Kautta vuosisatojen on kerrottu Heikin joskus näkyvän puistossa tai kartanon ikkunassa.

RUUSUINEN TULEVAISUUS

Nyt Hatanpään kartano on ainutlaatuinen keidas lähellä Tampereen keskustaa. Monien omistajavaihdosten kautta kartano on päätynyt ravintola- ja kokouspalvelujen ammattilaisten haltuun. Juvenes ehostaa paikkaa historiaa kunnioittaen, mutta uusinta tekniikkaa hyödyntäen. Nyt kartanossa voi henkiä menneen ajan isojen visioiden tunnelmaa omissa kokouksissa. Paikka on ihanteellinen erikokoisiin yksityistapahtumiin, kuten häihin, juuri loisteliaan ympäristön sekä upean puutarhansa ansiosta. Erityisen kuuluisa ja kuvauksellinen on Ruusutarha, joka on upeimmillaan kukkiessaan heinä-syyskuussa. Vanhat jykevät puut suojaavat ruusulajikkeita Pyhäjärveltä puhaltavilta tuulilta.